Bewegen is leuk én gezond. En in Stein moet iedereen de kans krijgen om mee te doen. Ook als je een beperking hebt. Iedereen Kan Sporten Westelijke Mijnstreek zet zich hiervoor in en organiseert daarom drie gratis cursussen, speciaal voor beweegaanbieders. Leer hoe je mensen met ADHD, autisme of een verstandelijke beperking met plezier mee kunt laten doen met activiteiten bij je club.

Iedereen Kan Sporten Westelijke Mijnstreek (IKS WM) biedt drie gratis cursussen aan voor beweegaanbieders. Tijdens deze cursussen krijg je handvatten aangereikt om om te gaan met speciale doelgroepen binnen je vereniging. Deze cursussen zijn interessant voor verenigingen waar deze doelgroepen al actief zijn, maar ook voor verenigingen waar dit (nog) niet het geval is.

1. Iedereen Doet Mee

Met de training ‘Iedereen doet MEE’ leren trainers, coaches en (bege)leiders van reguliere sport- en scoutingclubs hoe zij ook kinderen met ADHD, autisme of lichte verstandelijke beperking met plezier kunnen laten meedoen. Kijk voor meer informatie op www.mee.nl/mee-academie/sporten-en-bewegen-met-een-beperking/training-iedereen-doet-mee. De training bestaat uit 2 bijeenkomsten van 2,5 uur.

2. Sporters met gedragsproblematieken

Hoe geef je kinderen met gedragsproblemen wat ze nodig hebben van jou als trainer of coach, terwijl je de rest van het team niet uit het oog verliest? Tijdens deze scholing krijg je veel tips en trucs om hier beter in te worden. Als trainer of coach van sporters met gedragsproblematiek is het belangrijk om je bewust te zijn van je eigen rol en gedrag. Kunnen reflecteren op je eigen handelen is met deze doelgroep belangrijker dan probleemgedrag bij de sporter herkennen. Dit is niet bepaald eenvoudig, want kritisch zijn op je eigen houding en trainingsvoorbereiding vereist durf en zelfkennis. Bij deze scholing gaat het om ongewenst gedrag dat voortkomt uit erkende stoornissen zoals ADHD (concentratie- en aandachtsproblemen) of ODD (opstandig en ongehoorzaam). Hoe bied je sporters met deze gedragsproblemen een veilige en stimulerende sportomgeving waarin ze zich kunnen ontwikkelen? Sporters met gedragsproblematiek is een hands-on training waarbij je je eigen gedrag ten opzichte van kinderen met gedragsproblematiek onder de loep neemt. Je leert om communicatie en trainingen aan te passen aan de sporter met gedragsproblematiek en zodoende een veilige en gestructureerde sportomgeving te creëren. Je kunt ervoor zorgen dat de sporters zich thuis voelen bij jou, in het team en binnen de vereniging. De training bestaat uit twee dagdelen van ongeveer 3 uur.

3. Sporters met verstandelijke beperking

Sporters met een verstandelijke beperking vragen niet om een speciale-, maar wel om een aangepaste benadering. Als trainer-coach is het je taak om voor al je pupillen – met of zonder beperking – een veilig sportklimaat te creëren. Het geeft enorm veel voldoening als je je kunt verplaatsen in de belevingswereld van sporters met een verstandelijk handicap en daar op een passende manier mee om weet te gaan.
Tijdens deze scholing:

De training bestaat uit één dagdeel van ongeveer 4 uur.

Interesse? Meld je aan!

Heb je vragen over de trainingen of interesse om deel te nemen? Neem dan contact op met Chantal Bos via 0651326763 of Chantal.Bos@ecsplore.nl. Aanmelden kan tot 13 november. Trainingen worden in overleg met de deelnemers gepland en gaan alleen door bij voldoende belangstelling.