Sinds 19 april jl. is sporthal Glanerbrook aan de Kummenaedestraat in Geleen dé doorstroomlocatie voor Oekraïense vluchtelingen in de regio Zuid-Limburg. Sinds afgelopen zaterdag diende de locatie als crisisnoodopvanglocatie voor asielzoekers die vanaf Ter Apel waren overgebracht.

Op donderdag 23 juni zijn de 127 asielzoekers overgeplaatst naar noodopvang in Maastricht. Tevens betekent dit voorlopig het einde van Glanerbrook als doorstroomlocatie voor Oekraïense vluchtelingen.

 

“Er is afgelopen maanden een groot beroep op de samenleving gedaan. Met behulp van zo’n 100 vrijwilligers hebben we laten zien wat ‘Gastvrij Geleen’ betekent. Nu geven we Glanerbrook terug aan de sporters en sportverenigingen. Ik ben er trots op hoe iedereen zich zo heeft ingezet om het mogelijk te maken om mensen die op de vlucht zijn, toch veilig op te vangen. Een groot dankjewel is op zijn plaats”, aldus burgemeester Hans Verheijen. De afgelopen maanden hebben ongeveer 350 Oekraïense vluchtelingen en 200 asielzoekers uit Ter Apel van Glanerbrook gebruik gemaakt. Indien er weer een grote opvanglocatie nodig is, mag er een beroep worden gedaan op het Sittard-Geleense gemeentebestuur. Dan wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn. Voorlopig is vandaag een einde gekomen aan de opvang in Glanerbrook.

 

Een exacte datum waarop de sporters en sportverenigingen terug kunnen naar Glanerbrook is nog niet bekend. Burgemeester Verheijen: “Alles wordt afgebouwd en opgeruimd. We hopen dat begin juli de sporthal weer zoals vanouds gebruikt kan worden. Dat is eerder dan verwacht”.

 

In de gemeente worden op dit moment nog bijna 300 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Ze verblijven op locaties die voor middellange- en lange termijn dienen, alsook particuliere opvang.