Landelijk en lokaal zijn maatregelen genomen om huishoudens te helpen met de stijgende energiekosten. Deze maatregelen bieden niet voor alle huishoudens voldoende ondersteuning. Ook huishoudens die niet in aanmerking komen voor de steunmaatregelen kunnen te maken hebben met hogere energielasten waardoor ze geldzorgen hebben.

Daarom gaat de gemeentes Stein, Beek en Sittard-Geleen , naast de standaard landelijke energietoeslag huishoudens met hoge energiekosten tijdelijk ondersteunen via de bijzondere bijstand. Daarnaast blijft de gemeentes huishoudens aanmoedigen om hun huis energiezuinig te maken.

Tijdelijke tegemoetkoming bijzondere bijstand

Huishoudens met onverwachte en bijzondere hoge kosten kunnen nu ook al bijzondere bijstand aanvragen. Door een besluit van de gemeentes worden de regels om in aanmerking te komen voor de bijzondere bijstand versoepeld waardoor er meer huishoudens bijzondere bijstand kunnen krijgen.

Energietoeslag

“Om inwoners met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum ook in 2023 alvast meer financiële ruimte te bieden heeft ons college van Burgemeester en Wethouders besloten om hen alvast €500,- over te maken. Dit vooruitlopend op de energietoeslag 2023” – De wet die energietoeslag 2023 mogelijk maakt, gaat naar verwachting pas in juni of juli 2023 in werking. De drie gemeenten vinden het te lang om daarop te wachten.

Verduurzamen

Daarnaast blijft de gemeentes huishoudens aanmoedigen om hun huis energiezuinig te maken.  “Huishoudens die energietoeslag ontvangen, komen automatisch en gratis in aanmerking voor energiebesparende middelen, een energiecoach en (onder voorwaarden) gratis vervangend energiezuinig witgoed om hun woning energiezuiniger te maken. Deze energiebespaaractie zorgt uiteindelijk ook voor lagere energiekosten.” Ga naar de pagina van de energiebespaaractie voor meer informatie.