Gemeente Sittard-Geleen opent vrijdag 22 oktober een Horeca-checkpunt op de Markt in Sittard. Bezoekers van de horeca in Sittard kunnen hier een polsbandje halen dat geldt als test-, vaccinatie- of herstelbewijs. Dat maakt het voor bezoekers gemakkelijker en zo worden lange wachtrijen voorkomen. Bovendien ontlast de gemeente hiermee de horeca bij de verplichte toegangscontroles.

Horeca ontlast
Sinds 25 september is een QR-code of negatieve PCR-test nodig om bij de horeca naar binnen te gaan. Om lange wachtrijen te voorkomen en de ondernemers te ontlasten, richt de gemeente als pilot een Horeca-checkpunt in. Dit naar het voorbeeld van diverse andere gemeentes die met hetzelfde systeem werken. Het project duurt tot en met 31 december 2021.

Waar?
Het Horeca-checkpunt is te vinden op de Markt in Sittard. Op vrijdagen en zaterdagen (van 18.00 tot 23.00 uur) kunnen bezoekers hier op vertoon van een test, vaccinatie- of herstelbewijs een polsbandje ophalen. Met dit bandje kunnen zij in de Sittardse horeca terecht. De polsbandjes hebben elke dag een andere kleur, omdat een negatieve PCR-test maar 24 uur geldig is.

De polsbandjes gelden in het volgende gebied: het gebied omgeven door de Rijksweg Zuid, Rijksweg Centrum, Rijksweg Noord, Odasingel, President Kennedysingel, Leyenbroekerweg en Engelenkampstraat, Steenweg en Stationsstraat.

Wiesnfest
De polsbandjes gelden ook voor het Wiesnfest dat plaatsvindt van 22 t/m 27 oktober. Bezoekers die al een polsbandje hebben, hoeven bij de ingang dus niet meer hun CoronaCheck-app te laten zien. De aangrenzende kermis is vrij te bezoeken zonder polsbandje. Tijdens het Wiesnfest zijn de openingstijden van het Horeca-checkpunt uitgebreider:

Verantwoordelijkheid
De horeca houdt de verantwoordelijkheid voor het testbeleid. Zij controleren nog steeds zelf of bezoekers een polsbandje of test, vaccinatie- of herstelbewijs hebben. De polsbandjes worden (met uitzondering van het Wiesnfest) alleen op vrijdag en zaterdag ingezet, omdat dat de drukste dagen zijn voor de horeca.