Zeventig jaar geleden, op 24 juni 1950, werd voetbalclub Limburgia landskampioen door Ajax in Amsterdam met 6-0 te verpletteren.

De Brunssummer voetbalclub werd daarmee de eerste Limburgse club, die kampioen van Nederland werd. Ter herdenking van deze unieke gebeurtenis is een nieuwe kampioensschaal, op basis van het origineel, ontworpen. Deze zal op vrijdag 5 november om 19.30 uur in de Brikke Oave in Brunssum worden onthuld door oud-burgemeester Gerd Leers.

De nieuwe kampioensschaal is ontworpen door de Geleense kunstenaar, Edwin Ypey in zijn kunstatelier Pantazi.

Niet alleen vanwege zijn artistieke talenten kreeg Epey de opdracht de nieuwe kampioensschaal te ontwerpen maar ook omdat hiermee tevens hulde gebracht kon worden aan voetbalclub SV Maurits uit Epeys woonplaats Geleen.

SV Maurits werd in het kampioensjaar van Limburgia derde in de voetbalcompetitie achter Blauw Wit uit Amsterdam.

Het kampioenschap van Limburgia en de derde plaats van SV Maurits luidden de eerste gloriejaren van het Limburgse voetbal in.

Vooral Fortuna ’54 met zijn vele internationals als Frans de Munck, Bram Appel, Cor van der Hart en Bart Carlier werd in de beginjaren van het betaal voetbal in Nederland na 1954 nationaal en internationaal geroemd om zijn aantrekkelijke en spectaculaire  voetbalspel.