Voetbalclub roept jong en oud op mee te lopen voor het goede doel. Mensen met een verstandelijke beperking de kans bieden om (nog meer) te sporten. Dat is het doel van de allereerste Rosa Run die op Paasmaandag 18 april 2022 wordt gehouden. De opbrengst van dit nieuwe sportevenement, dat plaatsvindt in de historische binnenstad van Sittard, gaat naar een goed doel: Bijzonder in Beweging. Deze stichting organiseert beweegactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking in Limburg. De inschrijving is geopend voor sportievelingen die een ander een warm hart toedragen.

Meedoen in de maatschappij
Speciaal voor deze dag ruilen spelers en bestuursleden van Fortuna Sittard hun voetbalschoenen in voor hardloopschoenen. Bo Breukers, MVO manager Fortuna Sittard en een van de deelnemers: “Fortuna Sittard staat fier achter dit doel. Wij vinden het namelijk heel belangrijk dat iedereen, en in dit geval mensen met een beperking, volwaardig kan deelnemen aan de maatschappij. Een doel waar de Rosa Run aan bijdraagt. Daarom omarmen wij dit initiatief en staat een team van Fortuna Sittard op Paasmaandag aan de start.

Bijzondere samenwerking Rosa Run is ontstaan uit de bijzondere samenwerking tussen Kennedy Mars Sittard en Bijzonder in Beweging. Zij bundelden op Paaszaterdag 2019 voor het eerst hun krachten door mensen met een verstandelijke beperking de kans te bieden om, begeleid en in hun eigen tempo, de kortere afstanden van de jaarlijkse wandeltocht te lopen. De samenwerking smaakte naar meer, net als het betrekken van de doelgroep bij een sportevenement. Het idee voor de Rosa Run was geboren.

Het parcours van de estafettemarathon heeft een lengte van ongeveer 1,55 kilometer en voert door de historische binnenstad van Sittard. De deelnemende teamleden lopen om beurten om gezamenlijk 42 kilometer binnen vier uur af te leggen. Inschrijving staat open voor individuen, bedrijven, overheidsinstanties, zorginstellingen en verenigingen, maar bovenal voor iedereen die sportief bezig wil zijn voor een ander.

Rosa Run is een estafette marathon: geen wedstrijd, wel een sportieve prestatie. Omdat ieders gezondheid voorop staat, worden de dan geldende corona maatregelen in acht genomen.

De spelregels in het kort:
•Teams van 10 lopers; beginnend tot gevorderde lopers en individuen;
•Elk team krijgt een buddy toegewezen: een deelnemer van Bijzonder in Beweging die in aanloop naar en tijdens de estafettemarathon bij het event betrokken wordt
Teams bepalen zelf de wisselstrategie;
•Leeftijd vanaf groep 7 van de basisschool;
•Teams betalen voor hun deelname en krijgen daarvoor verzorging, een herinnering, versnaperingen, een afsluitende borrel en toegang tot een social media kit.

Zowel deelnemers als toeschouwers worden op verschillende plekken langs het parcours getrakteerd op (muzikaal) entertainment passend bij Sittardse thema’s.