De museumdepots liggen vol met objecten die in het verleden zijn verzameld door mensen die in het museum met die taak waren belast. Zonder twijfel met een bepaalde bedoeling; het was echter lange tijd niet gebruikelijk om informatie daaromtrent vast te leggen. Ook was men soms niet al te streng. Het gevolg hiervan is dat er objecten in de collectie terecht gekomen zijn die volgens de huidige maatstaven niet meer passen of gewoon nooit geaccepteerd zouden zijn. Kapotte glaasjes, scherfjes en onderdelen van meubels of gereedschappen, spulletjes die niet compleet zijn of zwaar beschadigd.

Conservator Kitty Jansen-Rompen van Erfgoedcentrum De Domijnen werd getroffen door het werk van beeldend kunstenaar Theresie Tholen en door de manier waarop zij oude voorwerpen nieuw leven weet in te blazen. Zij nodigde haar uit om een expositie te verzorgen en vroeg of zij daarbij gebruik wilde maken van afgekeurde spullen uit de depots. Tholens nieuwsgierigheid was gewekt.

Schrijver/dichter Simon van der Geest werd gevraagd gedichten te schrijven bij deze objecten.

De expositie Rivivere met beelden van Theresie Tholen en gedichten van Simon van der Geest is nog t/m 5 september te bezichtigen in het Erfgoedcentrum van de Domijnen in Sittard.

Reserveren kan via https://www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen/reserveren-musea/