Elke week zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio een aantal opvallende euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact.

Door een hoog ziekteverzuim als gevolg van coronagevallen onder het personeel zijn er beperkingen voor het treinverkeer in Noordrijn-Westfalen. Tot en met 18 september geldt een ‘beperkte dienstregeling’ waarbij zo’n 95 procent van de ritten wordt uitgevoerd.

De stad Maaseik verbiedt watersporten op de Maasplassen in Heerenlaak als gevolg van de blauwalgen. En de Vlaamse Waterweg heeft blauwalgen vastgesteld op de Zuid-Willemsvaart. Alle watersporten zijn tot eind augustus verboden tussen Maasmechelen en Bree.

De gemeente Valkenburg aan de Geul wil de Tour de France voor vrouwen 2024 naar Limburg halen. Valkenburg wil zich samen met Den Haag en Rotterdam kandidaat stellen. Ook bieden de gemeenten zich aan voor het Grand Départ van de Tour in 2024 of 2025.

In Herve, net onder Zuid-Limburg, loopt een tentoonstelling over de bekende Hervekaas. De tentoonstelling in openlucht handelt over herkomst en bijzonderheden van de kaas, is te vinden voor het plaatselijke VVV-kantoor en kan tot eind augustus worden bezocht.

 

En nog een tijdelijke tentoonstelling, en die vindt eveneens plaats net onder Zuid-Limburg, namelijk over ertsen en mineralen in het Museum Vieille Montagne in Kelmis. Ondanks  de verschillen vertellen ze een gemeenschappelijk verhaal – dat van lokale mijnbouw.