Elke week zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio een aantal opvallende euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact.

Steeds meer landen azen op een plekje op de Formule 1-kalender.Momenteel duiken er diverse berichten op dat het circuit van Spa-Francorchamps na dit seizoen niet langer op de lijst van Formule-1-circuits staat. Volgens ingewijden bestaat de kans dat het Waalse circuit in de toekomst in een poule komt.

 

In Zuid-Limburg zijn vijf religieuze erfgoed locaties in Zuid-Limburg ontsloten middels 360-graden- en audiotours. Het gaat daarbij om de Abdij van Rolduc in Kerkrade, de Basiliek van Meerssen, de Kluis op de Schaesberg, het Clemensdomein in Merkelbeek en tot slot de Cunibertuskerk in Wahlwiller.

Het Forschungszentrum Jülich krijgt de eerste Europese exascalecomputer. De supercomputer zou de eerste in Europa zijn die de limiet van één biljoen rekenkundige bewerkingen per seconde overschrijdt. Daarmee is het apparaat krachtiger dan vijf miljoen moderne notebooks of pc’s samen.

 

Deze zomer wil Ostbelgien vooral natuurliefhebbers aan zich binden. Zoiets heb je als toeristische organisatie natuurlijk niet helemaal in de hand, immers het weer doet ook wel iets, net als corona. En laat corona er volgens de plaatselijke toeristische dienst nu voor een versterkt lokaal bewustzijn zorgen.

In Neeroeteren-Maaseik is een project is gelanceerd onder de noemer “Neeroterse Kal”. Maar de vraag is of deze projecten het dialect voor uitsterven kunnen behoeden. Volgens professor en taalkundige Rik Vosters uit Maaseik lukt dat niet. Hij toonde zich nogal sceptisch over de toekomst van het dialect.