Elke week zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio de belangrijkste euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact. Het gaat daarbij veelal om zaken die zich afspelen met betrekking tot natuur, cultuur, toerisme en historie.

Volgend jaar, in 2023 zal het zestig jaar geleden zijn dat de Selfkant terug ging naar Duitsland. Met dat feit in gedachte houdt de kring Echt van Veldeke aanstaande woensdag 18 mei een thema-avond in Pey. Het programma bevat veel film- en beeldmateriaal over die jaren. Daarnaast zal er onder andere een voordracht zijn door dr. Mignon Schichel, gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht. De avond begint om 20.00 uur in het MFC Pejjerhaof.

Afgelopen week dook de naam van Sittardenaar Tom Jessen in heel wat landelijke media op. Dat hield verband met de podcast die hij sinds enige tijd samen met Maarten van Rossem presenteert. Van Rossem reageerde in die podcast voor het eerst op het overlijden van zijn zus Sis, met wie hij het programma “Hier zijn de van Rossems” maakte. Tom Jessen is trouwens van diverse markten thuis, zo presenteerde hij onlangs nog de Zittesje Top 111.

Dat er al een hele poos wegwerkzaamheden aan de gang zijn op de E314 tussen Maasmechelen en Stein, en dat daarop wordt gecontroleerd, mag in onze regio als algemeen bekend worden geacht. Toch lopen dagelijks nog zo’n 175 automobilisten tegen de flitslamp, meldden de afgelopen dagen diverse media. En ook in de omgeving is het druk. Zo nemen diverse weggebruikers een alternatieve route via het veer Meeswijk-Berg wat voor de nodige vertraging zorgt.

Een van de grootste jaarlijkse evenementen in Düsseldorf is de jaarlijkse Japanse Dag. Maar vanwege corona kwam ook die de afgelopen twee jaar vervallen. Maar nu kan het weer, en wel op zaterdag 21 mei. De reden dat de stad een Japanse Dag kent ligt in het feit dat er zo’n 7.000 mensen van Japanse afkomst in Düsseldorf wonen. Vele honderdduizenden bezoekers komen van heinde en ver op zo’n dag de Japanse sfeer opsnuiven in de metropool aan de Rijn.

De Vennbahn is de naam van een spoorverbinding die Aken via de Hoge Venen met Luxemburg verbindt. In de laatste decennia hebben de sporen echter grotendeels plaatsgemaakt voor fietspaden en is er een lange fietsroute door drie landen ontstaan. En nu wordt de route nog een stukje langer. Het traject wordt namelijk aan de Luxemburgse kant verlengd van Troisvierges naar Clervaux, en zal parallel lopen aan de spoortraject dat daar nog altijd in gebruik is.