Donderdag 16 december is er opnieuw een 24-uursstaking in Limburg (op 2 december was er in Limburg ook al een 24-uursstaking). Aan de voorzijde van het stadion van Fortuna Sittard richten de vakbonden (CNV Vakmensen, FNV en De Unie) dan een staakstraat in, waar actievoerders langsrijden om zich aan te melden. Dat gebeurt tussen 9.00 en 10.30 uur.

De cao Metaal en Techniek, met zo’n 320.000 werknemers een van de grootste van ons land, is per 1 oktober verlopen. De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn gestrand, onder meer op een loonbod van de werkgevers van gemiddeld slechts 1,4% (ver onder de inflatie). Al sinds 15 november komen werknemers, tijdens estafette-stakingen op meerdere plekken in het land, in actie voor een nieuwe cao.

De actievoerders nemen houdbare producten mee voor de voedselbank. ‘Daarmee geven we tegelijk een signaal naar de werkgevers, want de houdbaarheidsdatum van de cao is allang verlopen. Ze komen maar niet over de brug met een goede cao, en dat in een tijd van hoge inflatie en grote vraag naar vakmensen. Onbegrijpelijk’, vindt Leunissen.

De ingezamelde producten worden donderdag na afloop van de stakingsactie aangeboden aan de voedselbank. Jan Bos, van de Voedselbank Zuid-Limburg, is op voorhand blij met de actie: ‘Alleen al in Zuid-Limburg hebben meer dan 19.000 mensen momenteel een bijstandsuitkering. En gaat 1 op de 12 kinderen ’s morgens zonder eten naar school. Veel mensen hebben schaamte om voor hulp aan te kloppen bij de voedselbank. Op dit moment zitten we in Zuid-Limburg op zo’n 700 cliënten. Graag zouden we nog veel meer mensen helpen, zeker in deze tijd. Alle hulp is welkom. Mooi dat de vakbonden dit organiseren!’

Eisen van CNV Vakmensen voor een nieuwe cao

· voor iedere werknemer in de sector het recht om 3 jaar vóór de AOW-leeftijd gebruik te kunnen maken van een regeling om eerder kunnen stoppen met werken (de RVU-regeling)

· voortzetting van het generatiepact zoals die in de (geëxpireerde) cao staat omschreven, met het recht op de 60-80-100-regeling (60% werken met 80% loon en 100% pensioenopbouw)

· uitbreiding van het verlofsparen van 50 weken naar 100 weken

· consignatiediensten worden door werknemers boven de 55 jaar uitsluitend op vrijwillige basis verricht

· 1% van de loonruimte wordt beschikbaar gesteld voor een individuele leerrekening

· € 100.000,00 wordt beschikbaar gesteld aan vakorganisaties om instroom van werknemers buiten de sector te stimuleren

· 3% loonsverhoging voor alle werknemers in de sector, met een vloer van € 110 bruto per maand

· een stagevergoeding van minimaal € 200 bruto per maand

· aanvulling tot 100% van laatstverdiende salaris, op de uitkering op basis van wet WIEG

· betaald ouderschapsverlof

· faciliteren van tijd voor mantelzorg

· thuiswerkvergoeding van € 2 per dag

· 5 mei als feestdag opnemen in de cao

 

Zolang er geen nieuwe cao is, gaan de regionale stakingsacties komende tijd door.