Steeds meer bedrijven komen in de knel door de hoge energieprijzen. Zo zijn sinds eind augustus ook bij bedrijven op het industrieterrein van Chemelot in Geleen de activiteiten deels of volledig stilgelegd.

Dat heeft directeur Loek Radix zaterdag verteld aan bezoekers van de open dag van Chemelot.

 

Radix: “Wij zitten nu in een situatie waar onze concurrentiepositie ten opzichte van de rest van wereld sterk is verzwakt. Dat zorgt bij mij voor grote zorgen.” Aardgas en aardolie zijn belangrijke grondstofbronnen voor de chemische industrie. Doordat deze tien keer zo duur worden als in de rest van de wereld, ontstaat er volgens Radix een groot probleem.

eel bedrijven kunnen op sommige onderdelen dan ook niet meer concurreren op de wereldmarkt. Prijzen van grondstoffen in Azië en Amerika zijn bijvoorbeeld veel lager dan hier, in Nederland of Europa. “Een flink aantal fabrieken heeft daardoor zelfs de productie afgeschaald of zelfs helemaal stilgezet. Dus dit is geen situatie die we heel lang kunnen laten voortduren”, aldus Radix

‘Geen houdbare situatie’

Hoeveel van de zestig fabrieken op Chemelot getroffen zijn, wil Radix niet zeggen. Wel is volgens directeur duidelijk dat de gasprijzen snel flink omlaag moeten: “Dit is zo geen houdbare situatie voor de chemische industrie in Europa.”
Bron L1