De van oorsprong Zuid-Afrikaanse regisseur en scenarioschrijver Gideon van Eeden, is bezig met een korte film over de laatste heksenvervolging in Limburg.

De film met de titel De Beul van Entgen Luyten zal volledig opgenomen worden op de “plaats delict”: Kasteel Limbricht.

Het belooft een intense film te worden, waarin het thema vrouwenonderdrukking een centrale rol heeft.

“Wat moeten mannen eigenlijk doen bij het aanzien van ongelijke behandeling van of geweld tegen vrouwen? Wat kúnnen we eigenlijk doen?

De drang om deze film te maken ontstond uit deze schrijnende en verwarrende vragen.” zegt Van Eeden.

Hij wilde dan ook een film maken waarmee een brug tussen tijdperken en werelden kon worden geslagen over dit onderwerp.

Hij besloot terug te gaan naar de geboorteplaats van de vrouwenonderdrukking: de Europese heksenvervolgingen.

De film speelt zich af in het Limbricht van 1674. Een gezagsvrezende beul pijnigt een vermeende heks voor de rechtbank om een bekentenis te verkrijgen.

Ze blijft echter weigeren om iets te bekennen waaraan ze niet schuldig is. Wanneer de beul overtuigd wordt van haar onschuld, stort zijn begrip van plicht ineen.

Hij kan haar niet bevrijden zonder zijn eigen leven in gevaar te brengen. Maar wat kán hij dan nog doen om haar te helpen?

Geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Entgen Luyten wil Gideon met een hedendaagse blik laten zien wat er werkelijk gebeurd zou kunnen zijn op dit duistere moment uit de geschiedenis.

De opnames vinden begin juni plaats.

De film wordt gesteund door de Provincie Limburg, CineSud, het Prins Bernard Cultuurfonds en de Gemeente Sittard-Geleen.

Meer op de website van CineCrowd: www.cinecrowd.com/de-beul-van-entgen-luyten