Een beginnerscursus in 6 workshops. Misschien heb je een paar boeken in de kast staan die hard aan restauratie toe zijn. Of misschien wil je je eigen geschreven boek voor een klein publiek publiceren en er iets heel persoonlijks van maken. Genoeg redenen om eens lekker te gaan knutselen! Inschrijven kan via www.gildedegraven.nl .

Een notitieboek(je), een receptieboek, een familiestamboom, een scriptie of een schoolwerkstuk, tijdschriften of gewoon een stapel losse vellen met tekeningen, gedichten of aantekeningen; het kan allemaal samengebonden worden tot een boek. Dat boek kan diverse afmetingen hebben en ook de uitvoering kan zeer verschillend zijn.

In deze workshops wordt elke les een boekje gemaakt. We beginnen met maken van een notitieblokje. In de tweede workshop komt een Japanse wijze van het samenbinden van losse vellen aan bod. In de derde workshop worden een stapel gevouwen bladen (een katern) samengenaaid met een omslag. Tevens doen we hetzelfde met twee katernen. In workshop vier worden meerdere katernen samengenaaid en voorzien van een kaft. In workshop vijf worden katernen met elkaar verbonden via houten stokjes. En op het eind van workshop zes maak je een magisch mapje, ook leuk als cadeautje.

Tegelijkertijd wordt ook aandacht besteed aan de kenmerken van het gebruikte materiaal, zoals de looprichting van papier, het gebruik van lijm en pap. Er is geen beginkennis nodig om hier aan deel te nemen, wel enthousiasme om nieuwe dingen te leren.

In de cursusprijs is een basispakket aan spullen en verbruiksmateriaal opgenomen, zodat je meteen aan de slag kunt.

De cursus wordt gegeven door Mathieu Hendriks (75) uit Munstergeleen op de volgende woensdagmiddagen van 14.00 tot 16.00 uur: 1, 8, 15 en 22 december 2021 en op 12 en 19 januari 2022.

De kosten bedragen € 79,00 p.p. inclusief het basispakket met vouwbeen, papierklemmen, boekbindnaald, kromme naald, boekbindgaren, els/priem en pva lijm.

Wat je zelf moet meenemen (waarschijnlijk reeds thuis aanwezig) is een snijmat, een afbreekmesje of rolmes en een gewone kleine of middelgrote kwast.