Woningen van ZOwonen aan de Hemelsley, Vrangendael en P.P. Rubensstraat in Sittard worden vanaf 2026 gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De betrokken bewoners zijn hier gisteren over geïnformeerd. ZOwonen helpt ze bij het vinden van een nieuw thuis.

Verouderde woningen

De 2-op-1 woningen dateren uit de jaren 50 en zijn dringend aan vernieuwing toe. Tocht, vocht, schimmel en koude klachten zorgen voor ongemak en hoge energiekosten. Reden voor ZOwonen om – eerder dan gepland – de 222 woningen aan te pakken. Onderzoek wijst uit dat renovatie ingrijpend en kostbaar is. Met als resultaat woningen die door bouwtechnische beperkingen nog steeds niet toekomstbestendig zijn.

 

Sloop is de enige optie

Sloop is onvermijdelijk. Hoe vervelend dit ook is voor de bewoners. “Het gaat me altijd weer aan het hart als we deze boodschap moeten vertellen. We zijn er echter van overtuigd dat de bewoners in een andere woning gezonder, comfortabeler en veiliger kunnen wonen”, zegt Janine Godderij, directeur-bestuurder ZOwonen.

Verloren thuis biedt nieuwe kans

Voor bewoners betekent het ook een kans op een nieuw thuis. Met een verhuiskostenvergoeding van ongeveer 7200 euro en begeleiding van ZOwonen is het verhuizen naar een andere woning een nieuwe stap in hun wooncarrière. Van een woning met trappen naar een gelijkvloerse woning bijvoorbeeld. Er zijn bewoners die absoluut niet weg willen uit de wijk. Dat respecteren we. De komende maanden inventariseren we ieders woonwensen in een persoonlijk gesprek. We helpen en begeleiden elke bewoner zo goed mogelijk naar een nieuw thuis.

Woonwensen terug in nieuwbouw

De woonwensen van de bewoners nemen we mee in de nieuwbouwplannen op de verschillende locaties. Met de sloop en nieuwbouw in deze wijken streven we naar woningen die beter aansluiten op woonwensen en levensfases van mensen. Daarnaast zorgt meer variatie in het woningaanbod ook voor een makkelijkere doorstroming.