In januari is het traditiegetrouw tijd om terug te kijken naar de resultaten van het afgelopen jaar. Zo werd door de routewebsite RouteYou, met meer dan 15 miljoen bezoekers in 2021, teruggeblikt op de meest gezochte fietsroutes van het afgelopen jaar. Verrassende koploper in het lijstje van Neerlands populairste fietsroutes was de ‘Beekdaelen-fietsroute’. In het immense fiets-aanbod van bijna 2 miljoen fietsroutes betreft dit een bijzondere prestatie. Zuid-Limburg werd als fietsregio verder op de kaart gezet door de Mergelland-fietsroute en de Valkenburgse Kastelenroute die eveneens een top 5 positie bemachtigden.

 

De Beekdaelenroute is een 50 kilometer lange fietsroute, die via twee bewegwijzerde lussen al het moois laat zien van fusiegemeente Beekdaelen. De route is ook gecreëerd om het drukke Zuid-Limburgse Heuvelland te ontlasten en zo voor een betere spreiding te zorgen van fietsers in het gebied. De gemeente Beekdaelen durfde het aan om met een flinke investering in het fietsnetwerk en een uitgekiende promotie-campagne  via de kanalen (online en print) van Visit Zuid-Limburg het traditionele fietsaanbod uit te breiden. Daarbij is het een innovatieve route geworden door aandacht te geven aan de couleur locale van het gebied. Onderweg komt de fietser informatie-zuilen tegen waar de ‘locals’ vertellen waarom Beekdaelen zo bijzonder is en wat dé bezienswaardigheden van de gemeente zijn. Visit Zuid-Limburg directeur Anya Niewierra is zeer content over het resultaat: “Het succes van de Beekdaelenroute bewijst dat je dus daadwerkelijk spreiding van gasten kunt realiseren door een top-infrastructuur aan te leggen en die stevig te promoten”.

 

Toeristisch beleid Beekdaelen

De afgelopen jaren is veel werk verzet om de gemeente Beekdaelen toeristisch aantrekkelijker te maken voor de toerist en de inwoner van de regio, “De Beekdaelenroute is hierbij gebruikt als rode draad en de erkenning dat dit aanslaat bij de fietser voelt als een ultieme beloning voor iedereen”; zo stelt Eric Geurts, burgemeester van gemeente Beekdaelen.

 

Informatie

De Beekdaelen-fietsroute is te vinden op de website van Visit Zuid-Limburg of in kaartvorm af te halen bij één van de Visit Zuid-Limburg shops, servicepunten of folderposten. Op www.beekdaelenroute.nl is meer informatie over de Beekdaelenroute te vinden. Voor meer informatie over fietsen in Zuid-Limburg is de website www.visitzuidlimburg.nl/fietsen te raadplegen.