Als de gemeente Beek een verzoek krijgt tot onderzoek naar Joods vastgoed, wil het daar wel degelijk aan meewerken. Dat zegt wethouder Ralph Diederen in reactie op de verontwaardiging die is ontstaan in de Joodse gemeenschap.

Volgens Diederen is er nog geen formeel verzoek geweest van de Joodse gemeenschap. “Als dat verzoek er komt, werken wij mee. Er is nu het beeld ontstaan dat we niet willen meewerken, maar dit is onjuist,” zegt Diederen.

Uit recente documenten blijkt dat de gemeente Beek tijdens de Tweede Wereldoorlog een bedenkelijke rol speelde. Enkele panden van Joodse mensen werden door de gemeente opgekocht nadat de bewoners door de Duitsers werden gedeporteerd. De toenmalige burgemeester ging zelfs hoogstpersoonlijk in één van die huizen wonen. Volgens wethouder Diederen is het een geschiedenis die bekend is en die de gemeente zeker niet wil wegmoffelen. “We hebben er vorig jaar nog aandacht aan besteed en dit verhaal naar buiten gebracht, ook zijn er struikelsteentjes op meerdere plekken geplaatst.”

Lees meer: Joodse gemeenschap geschokt door houding gemeente Beek

Naast Beek laten ook Roermond, Maastricht en Venlo de rol van de gemeente bij de roof van Joods vastgoed onderzoeken. Eenzelfde verzoek is door de Joodse gemeenschap ook ingediend in Heerlen en Valkenburg, maar die gemeentes hebben nog niet gereageerd.  Bron L1