De gemeente Beek laat een onderzoek doen naar de vliegenoverlast die mogelijk wordt veroorzaakt door recyclingbedrijf CeDo in Geleen.
Inwoners van Beek en Neerbeek klagen al jaren over overlast van vliegen en hebben de gemeente dringend gevraagd om dit probleem op te lossen.

Het afvalverwerkingsbedrijf aan De Asselenkuil ligt echter op grondgebied van de gemeente Sittard-Geleen, dat de overlast al eerder onderzocht. De fusiegemeente constateerde wel dat er sprake was van vliegenoverlast, maar toonde niet aan waardoor deze werd veroorzaakt. Dit laat Beek nu alsnog onderzoeken.

Onderzoek moet uitwijzen of de overlast aantoonbaar is en wat het veroorzaakt. Daarnaast wordt gekeken of de overlast ook het woongenot vermindert. Volgens wethouder Rob Schwillens heeft het probleem lang genoeg geduurd. “Het is voor alle partijen belangrijk dat er duidelijkheid komt over waar de vliegenoverlast vandaan komt. Zolang dat niet vaststaat, blijft het probleem bestaan. Dat is voor de inwoners van Neerbeek en voor CeDo een onverdraaglijke gedachte. CeDo staat te boek staat als veroorzaker van de overlast, erg vervelend. Wij hopen dat de uitkomst van dit onderzoek een oplossing gaat forceren.”
Het recyclingbedrijf heeft zijn volledige medewerking aan het onderzoek toegezegd. De eerste resultaten van het onderzoek worden in september verwacht.