Het stadsbestuur van Sittard-Geleen doet een hernieuwde poging om het centrum van Geleen nieuw leven in te blazen. “Geleen moet de circulaire hoofdstad van Limburg worden”, zegt wethouder Pieter Meekels van stedelijke ontwikkeling tegen L1.
Het is zeker niet voor het eerst dat de gemeente Sittard-Geleen plannen heeft om het centrum van de ‘Waereldsjtad’ te doen herleven. Eerdere ideeën leverden weinig op. in het nieuwe plan met de naam GL1 is het onder andere de bedoeling om leegstaande winkelpanden in samenwerking met ZoWonen om te toveren tot woningen. Ook moet er meer groen komen. Toch vooral moeten er in het centrum van Geleen innovatieve activiteiten plaatsvinden met ‘de circulaire samenleving’ als centrale thema. in een cirulaire samenleving worden water en grondstoffen zo veel mogelijk hergebruikt.
Daarvoor is de samenwerking met Chemelot belangrijk, meent wethouder Meekels. Een eerste uitwerking moet het BRIGHT-festival worden, dat in september op de planning staat. Dan komen met name uitvinders en studenten bij elkaar om circulaire ontwikkelingen op woongebied te laten zien.
Het komend jaar wordt gebruikt om de plannen allereerst op papier uit te werken. “Verder is het een meerjarige ontwikkeling”, aldus Meekels. “De transformatie van de mijnen naar Chemelot heeft ook een paar jaar geduurd. Je moet denken aan vijf tot tien jaar.”
De exacte kosten zijn nog onbekend. Een eerste raming is wel gemaakt. “We hebben twee miljoen subsidie aangevraagd en de partners moeten samen zes miljoen inbrengen”, zegt Meekels. “Dat kan ook in de vorm van het inbrengen van vastgoed. De gemeenteraad heeft eerder uitgesproken dat Geleen prioriteit is. Ja, dit is hét plan, omdat er veel optimisme is. Er is positiviteit dat dit gaat lukken.”