Elke donderdagochtend om 11.30 uur zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio de belangrijkste euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact. Het gaat daarbij veelal om zaken die zich afspelen met betrekking tot natuur, cultuur, toerisme en historie.

Eind vorige week werd in Saeffelen-Selfkant een beeld onthuld ter nagedachtenis aan de cabaretier Christian Macharski, beter bekend als zijn alter ego Hastenraths Will, een fictieve landbouwer en dorpsvertegenwoordiger uit Saeffelen. Vanuit zijn rol als landbouwer zette hij op diverse manieren de regio Selfkant op de kaart, maar Macharski schreef ook krimi’s en columns. Eind vorig jaar stierf deze creatieve duizendpoot op 51-jarige leeftijd onverwacht aan een hartinfarct.

Ook de Belgische stad Eupen kreeg het vorig jaar zomer zwaar te verduren. Met name in de Eupener benedenstad was de schade als gevolg van het hoogwater van de Weser c.q. de Vesdre erg groot. Ook nu is nog lang niet alle schade hersteld. En toch blijkt er uit trieste gebeurtenissen vaak iets moois te groeien. Zo krijgt de benedenstad een maandelijkse zondagsmarkt, die moet uitgroeien tot een publieksmagneet, met daarbij ook allerlei creatieve en culturele uitingen.

Het spreekwoord luidt: “Een nieuwe lente, een nieuw geluid”, en dat nemen ze bij de Belgische toeristische organisatie “Visit Limburg” nogal letterlijk. Het begin van de lente is namelijk ook meteen het startsein om met een gloednieuw toeristisch magazine op de proppen te komen, met de welluidende titel “Gast”. Het nieuwe gratis tijdschrift verschijnt driemaal per jaar en is te vinden bij alle toeristische organisaties over de grens, maar ook heel trendy, gewoon digitaal te lezen.

Het is wat je noemt, een bericht dat knaagt, het nieuws dat de >eikelmuisin Nederland bijna uitgestorven is. Er lopen nog maar 100 tot 150 eikelmuizen rond in Zuid-Limburg en dat maakt het beestje tot het meest bedreigde knaagdier van Nederland. En niet alleen in Nederland gaat het slecht met het diertje. Het probleem: De eikelmuis houdt van wildernis, van rommelhoekjes in agrarisch gebied, en die vind je steeds minder. Anders gezegd, de natuur is te netjes geworden.

En dan nog een nieuwtje voor wie van enige nattigheid houdt, namelijk Plopsaland is het Belgische Coo, u weet wel daar bij de gelijknamige watervallen in de Ardennen, opent opnieuw de deuren. En of het iets met het blauwe kleur van het water te maken heeft houden we maar even in het midden, maar de Smurfen krijgen begin juli hun eigen achtbaan in Plopsaland, in Wickie de Vikingstijl. Dus kan dadelijk de vraag op tafel komen, wie heeft er van mijn achtbaan gesmurfd?

———————-

Foto in bijlage: Het standbeeld ter ere van Christian Macharski, alias Hastenraths Will in Saeffelen. Foto’s: Marcel Boreas