De afgelopen dagen is een eerste ontwerp tentoongesteld van het Huis aan de Markt in Sittard. Vele honderden mensen hebben de pop-up expo aan de Markt bezocht en in totaal hebben ruim 1100 mensen gereageerd op het ontwerp.

“Eens te meer een teken dat dit onderwerp leeft in onze gemeenschap,” concluderen de verantwoordelijk wethouders Pieter Meekels en Andries Houtakkers.

De reacties op het ontwerp waren zeer divers en worden op dit moment nog gecategoriseerd en verwerkt door de Adviescommissie Binnenstad, die de expo realiseerde. ,,Toch kunnen we nu al de grote lijn aangeven’, zegt Koen van Beek van die Adviescommissie. ,,Veel reacties gaan over het kleurgebruik en over de massaal ogende voorgevel. Ook de vorm van het gebouw op de hoek tegenover het Kritzraedthuis leverde de nodige reacties op.”

De Adviescommissie rapporteert komende week haar bevindingen aan de gemeente. Daarna gaat de gemeente samen met onder meer die Adviescommissie Binnenstad, in overleg met de ontwikkelaar en de architect. Na de voorlopige gunning van het project Huis aan de Markt wordt dan gewerkt aan de verfijning van het ontwerp waarbij rekening wordt gehouden met de reacties die de afgelopen week zijn gegeven.

Uiteraard wordt een aangepast ontwerp weer gepubliceerd, zodat de inwoners van Sittard-Geleen kunnen blijven volgen hoe hun opmerkingen door architect en ontwikkelaar verwerkt worden.

Overigens, voor de geïnteresseerden is er een filmpje op YouTube waarin de architect op hoofdlijnen uitlegt hoe het eerste ontwerp voor het Huis aan de Markt tot stand is gekomen.